Remus Runcan: Originea fricii
21 de zile de meditație asupra fricii. În contextul situației create, vă chemăm să începeți fiecare dimineață studiind împreună cu noi subiectul fricii, de la nașterea acestui sentiment în Eden și până în zilele noastre. Aflăm într-o călătorie de 21 de zile, împreună cu pastorul Bisericii Maranata Timișoara, Remus Runcan, totul despre frică. Unde își află rădăcinile? Cum ne afectează? Cum să ne raportăm la acest sentiment paralizant? Care trebuie să fie atitudinea creștinului în raport cu frica? Vom analiza diferite tipuri de teamă, generate de diferiți factori. Vom face diferența dintre teama sănătoasă și cea bolnăvicioasă. Urmăriți ȘtiriCreștine.ro și învățați să deosebiți frica și teama care ne dăunează, de frica și teama de Domnul care trebuie să ne mobilizeze la sfințenie. Acceptați 21 de zile în explorarea acestui subiect, împreună cu pastorul Remus Runcan.
Text: Geneza 3:7-19
7. Atunci li s-au deschis ochii la amândoi; au cunoscut că erau goi, au cusut laolaltă frunze de smochin şi şi-au făcut şorţuri din ele.
8. Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină.
9. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om şi i-a zis: „Unde eşti?”
10. El a răspuns: „Ţi-am auzit glasul în grădină; şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.”
11. Şi Domnul Dumnezeu a zis: „Cine ţi-a spus că eşti gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care îţi poruncisem să nu mănânci?”
12. Omul a răspuns: „Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom şi am mâncat.”
13. Şi Domnul Dumnezeu a zis femeii: „Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: „Şarpele m-a amăgit şi am mâncat din pom.”
14. Domnul Dumnezeu a zis şarpelui: „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat eşti între toate vitele şi între toate fiarele de pe câmp; în toate zilele vieţii tale să te târăşti pe pântece şi să mănânci ţărână.
15. Vrăjmăşie voi pune între tine şi femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei. Aceasta îţi va zdrobi capul, şi tu îi vei zdrobi călcâiul.”
16. Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferinţa şi însărcinarea ta; cu durere vei naşte copii, şi dorinţele tale se vor ţine după bărbatul tău, iar el va stăpâni peste tine.”
17. Omului i-a zis: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: „Să nu mănânci deloc din el”, blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;
18. spini şi pălămidă să-ţi dea şi să mănânci iarba de pe câmp.
19. În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea, până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat; căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce.”
Poate v-ați întrebat de unde vine frica? Care este originea ei? A fost un timp în care oamenii să nu se fi confruntat cu ea?
Frica s-a născut în Eden, ea a intrat în scenă odată cu păcatul cu neascultarea. Frica aceasta nesănătoasă are de-a face cu moartea, consecința anunțată de Dumnezeu în Geneza 2:17. Adam nu numai că a cunoscut binele și răul, dar a intrat sub semnul morții și de atunci a transmis urmașilor lui această teamă supremă care îi urmărește pe oameni, teama de moarte.
Teama aceasta are o componentă interioară, „mi-a fost teamă pentru că eram gol”, o goliciune, un vid imens pe care îl simte omul atunci când păcătuiește, călcând în picioare recomandările Creatorului. Frica nu rezolvă problema, ci ea doar îl conștientizează pe păcătos că încep să decurgă consecințele, că Dumnezeu este incompatibil cu păcatul, că nu pot coexista.
Frica îl determină pe păcătos să se ascundă, un comportament cu totul ilogic și de aceea imposibil, ascunderea nu este posibilă, ea este o iluzie. Cuvântul este dătător de speranță. Ce face Dumnezeu atunci când omul gol de Dumnezeu și prin de frică se ascunde? Dumnezeu îl cheamă (v.9), îl caută cu gingășie întrebând: „Unde ești?”. Deși este omniscient, El așteaptă ca să îi răspunzi, să-ți recunoști starea și goliciunea sufletească și să te pocăiești de păcatele tale.
Rugăciune: Tată ceresc, sunt conștient acum de faptul că frica își are origine în păcat și te rog frumos să mă eliberezi de orice fel de formă a păcatului care m-a biruit până acum. Te rog să mă întărești în trupul, sufletul și duhul meu în a sta departe de tot ceea ce este împotriva planului perfect pe care îl ai cu viața mea. Te rog, ajută-mă să îmi confrunt fricile și să mă tem numai de Tine, Dumnezeul suveran, drept și atotputernic. Te iubesc Tată și mă rog Ție în Numele Domnului Isus și prin Duhul Sfânt.
Despre Autor:
Remus Runcan este licențiat al Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, în domeniul Teologie, specializarea Teologie Baptistă Pastorală, din anul 1996. În anul 2002, a primit titlul de Master of Arts la TCM International Institute Viena, Austria. În același an, a absolvit cursul postuniversitar Practica asistenței sociale orientată spiritual, la Universitatea de Vest din Timișoara.
În 2003 a urmat cursul postuniversitar Management competitiv, resurse umane, financiare și marketing, la Universitatea Politehnică din Timișoara. În anul 2016, a susținut teza de doctorat în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie de la Universitatea de Vest din Timișoara, cu tema „Comunicarea virtuală și efectele ei asupra relațiilor umane. Capcanele Facebook-ului”.
În prezent, Remus Runcan este pastor al Bisericilor Baptiste „Maranata” din Timișoara și „Speranța” din Anina și membru al Comunității Bisericilor Crestine Baptiste din Timișoara. Domeniile de interes știintific sunt legate de: teologie practică, asistență socială, comunicare, educație și Facebook. De asemenea, este autorul titlurilor de carte: „Capcanele Facebook-ului”, „Se stinge o lume”, urmează lansarea unui nou titlu „Povestea lui Face” și o altă carte despre frică.