Libertatea creștinilor a fost reabilitată și legea șariei în privința femeilor a fost abrogată în SUDAN
Noul ministru pe probleme religioase din Sudan spune că creștinii, care au îndurat „rele tratamente” sub conducerea președintelui anterior, Omar al-Bashir, au acum dreptul să își practice în mod liber credința și nu ar trebui să mai fie considerați un grup „minoritar”, forțat să trăiască cu un statut de cetățeni inferiori și cu drepturi îngrădite sub legea islamică șaria.
„Sunt sudanezi, iar religia lor este cerească, cu valori și credințe proprii”, a spus Nasreddine Mufreh, care face parte din consiliul comun de tranziție militară și civilă care conduce acum Sudanul. El a promis că proprietățile furate de la biserici și creștini în timpul guvernării de 30 de ani a dictatorului al-Bashir vor fi returnate.
Al-Bashir, izgonit și arestat de armata sudaneză în aprilie 2019, a deportat creștinii în Sudanul de Sud, a închis școlile creștine și a demolat biserici. El a tratat creștinii chiar mai strict decât spune legea șaria că ar trebui să fie tratați, de exemplu obligându-i să respecte codul vestimentar șaria, deși acesta ar trebui aplicat numai musulmanilor.
O altă măsură extremă, care merge mult mai departe decât ceea ce cere legea șaria, a fost mutarea forțată a aproximativ 400.000 de creștini în deșert, între noiembrie 1991 și martie 1992, unde ei au rămas fără apă și mâncare. Mufreh a afirmat că ministerul său intenționează să combată idealurile extremiste. „Proiectul Mișcării Islamice Sudaneze a fost înfrânt în viața politică și comunitară”, a spus el.
În altă ordine de idei, Sudanul a abrogat legea strictă a șariei care controla modul în care femeile trebuiau să acționeze și să se îmbrace în public. În cadrul regimului lui Al-Bashir, femeile puteau ajunge la închisoare dacă lăsau să li se vadă puțin păr sau dacă erau prinse călătorind cu autobuzul fără a fi însoțite de un bărbat.
Într-o postare pe Twitter din 29 noiembrie 2019, premierul Abdalla Hamdok a adus un omagiu femeilor care „au suportat atrocitățile rezultate din aplicarea acestei legi”.
Fondul Barnabas ajută la finanțarea unei lucrări care se desfășoară în închisorile din Sudan pentru a le ajuta pe femeile creștine care au fost închise, adesea împreună cu copiii lor, pentru încălcarea legilor privind conduita publică. În 2018, peste 1.200 de deținute au primit ajutor, inclusiv aproximativ 150 de copii.
Lăudați-L pe DOMNUL că în Sudan se șterg zeci de ani de fundamentalism islamic dur. Mulțumiți-I lui Dumnezeu pentru minunile pe care le face El (Deuteronom 10:21) în țară. Rugați-vă ca consiliul aflat acum la conducere să continue să ridice restricțiile care îngrădesc închinarea creștină și cereți ca femeile care au fost închise pentru încălcarea legii șaria să fie eliberate rapid.
Sursa: Fondul Barnabas