Informaţii mai puţin cunoscute despre prima universitate creştină din Moscova
În ultimele zile ale Uniunii Sovietice, oficiali comunişti ruși au invitat un grup de creștini americani să ajute la construirea unei universități creştine la Moscova.
După șaptezeci de ani de persecuție religioasă aprigă, la Moscova a luat fiinţă prima Universitatea Creștină Ruso-Americană (RACU). Americanul John Bernbaum a ajutat la deschiderea universităţii și a scris ulterior o carte despre această experiența numită „Opening the Red Door” (Deschiderea Ușii Roșii).
Mulţi ani de zile universitatea a crescut ca mărime și influență, însă când guvernul autocrat rus a început represiunea împotriva evanghelicilor, şcoala a fost forțată să se închidă.
Într-un interviu recent pentru CBN News, Bernbaum a vorbit despre ascensiunea și căderea aceste universități care a început ca o iniţiativă bazată pe credință.
„Schimbările revoluționare pe care Mihail Gorbaciov le-a făcut din 1985 până în 1988 au rupt relația de legătură dintre comunism și ateism. S-a produs o nouă înţelegere a valorilor spirituale și morale care trebuiau reconstruite în Rusia. Acest lucru a deschis posibilitatea educatorilor ruşi de a veni în SUA și de a solicita Coaliției pentru Colegii și Universități Creștine să ajute la deschiderea unei universități creștine în Rusia. A fost o invitație aproape incredibilă.”
Bernbaum a explicat că obiectivul universității era de a pregăti tinerii credincioşi pentru a fi următoarea generație de lideri din Rusia.
„Scopul nostru a fost să instruim o generație de tineri creștini ai căror părinți nu au putut face universitatea – pentru că erau oameni credincioşi – şi să îi formăm pe acești tineri să fie următoarea generație de lideri din Rusia. A fost o încercare de a-i echipa pe aceşti tineri să fie oameni cu valori bazate pe credință, cu un fundament moral și spiritual solid, astfel încât să poată deveni viitorii lideri ai țării,” a spus el.
Din păcate, după ce Vladimir Putin a ajuns la putere, unii dintre cei mai buni studenți ai universităţii au apreciat că nu mai există oportunități pentru ei în Rusia și au plecat în străinătate.
„În primii zece ani, rușii au fost foarte ospitalieri cu noi și am fost bineveniţi pe timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn. Când Putin a ajuns la putere, a început să crească ostilitatea la adresa Occidentului și a fost din ce în ce mai dificil pentru acești tineri și unii dintre cei mai buni și mai strălucitori dintre ei au părăsit țara … ajungând în ţări ca Germania, Anglia, Canada sau SUA, deoarece nu au văzut nicio oportunitate în Rusia.”
Bernbaum a explicat că unii studenți au avut o perioadă dificilă, deoarece presiunea asupra bisericilor evanghelice a crescut. Și mai multe obstacole au apărut după trecerea în noul mileniu.
„În timpul construcției clădirii noastre, Partidul Comunist și alte grupuri radicale de dreapta au venit și au spart geamurile, au demonstrat pe străzile din fața noastră și ne-au strigat „Americanilor, plecaţi din țară ”. Însă oficialii administrației locale cu care am lucrat au susținut foarte mult școala noastră. Treptat, presiunea a devenit prea mare, iar forțele de securitate au intrat și au întrerupt cursurile făcându-ne viața foarte dificilă.”
Conform lui Bernbaum opoziția tot mai mare din partea lui Putin a dus, în cele din urmă, la închiderea universității.
„Cred că filosofia lui Putin este că, dacă nu o pot controla – atunci nu o vreau. Nu putea controla universitățile și colegiile private ca să ne spună ce să predăm. Opoziţia lui s-a manifestat la adresa tuturor școlilor private. Ospitalitatea de care ne-am bucurat în anii ’90 a fost înlocuită până în 2010 cu ostilitate afişata în mod deschis, aşa că am fost nevoiți să renunţăm şi să plecăm.”
El spune că Putin nu va fi la putere pentru totdeauna și că există un viitor măreţ pentru creștinism în Rusia.
„Puţin nu va fi la putere veşnic și trebuie să plantăm semințe pentru următoarea generație de oameni. Este dificil acum pentru ei, dar au suferit atât de mult înainte și au auzit povești de la părinții și bunicii lor despre cum se trăia în Rusia sub opresiune, deci ce se întâmplă acum nu este o chiar o surpriză pentru ei,” a spus Bernbaum.
„Cred că mulți dintre ei se pregătesc în liniște, încearcă să-și zidească bisericile, astfel încât, atunci când se va ivi ocazia, vor putea să iasă în față şi să fie lideri … asta este speranța noastră.”
Cartea „Opening the Red Door” oferă o perspectivă asupra culturii rusești și a istoriei Războiului Rece, dar dezvăluie și dinamica din cadrul instituțiilor de învățământ internaționale și parteneriatele lor.
„Această carte a fost concepută pentru a le spune oamenilor ce atitudine să aibă atunci când au de-a face cu guverne autoritare sau cu dictaturi. Există modalități prin care poţi avea impact, în primul rând prin lucrarea din biserici, prin intermediul asociațiilor non-guvernamentale și prin relații inter-umane directe,” a concluzionat Bernbaum .
Sursa: CBN News