ECPM: „Astăzi sărbătorim viața, chiar dacă are un cromozom în plus”!
Este Ziua Mondială a Sindromului Down, o dată stabilită de Organizația Națiunilor Unite în 2012 pentru a sărbători persoanele cu această tulburare genetică, pentru a sensibiliza cu privire la provocările lor și pentru a oferi protecția drepturilor lor.
Astăzi sărbătorim viața, chiar dacă are un cromozom în plus. Oamenii cu sindromul Down sunt membri valoroși ai societății noastre. Astăzi este un bun prilej de a deveni conștienți de provocările zilnice, negativitatea, discriminarea și excluderea pe care le experimentează.
Una dintre prioritățile ECPM este apărarea vieții și a demnității umane. Credem că orice viață umană contează, chiar dacă nu este văzută ca fiind perfectă. Oamenii cu abilități fizice sau psihice speciale fac parte din societățile noastre și trebuie să ne asigurăm că sunt protejați și pot participa în mediul lor.
Știați că speranța de viață a persoanelor cu sindrom Down este de 60-65 de ani, o creștere semnificativă în ultimul secol? Cu toate acestea, ei continuă să se confrunte cu atitudini negative, așteptări scăzute, discriminare și excludere în educație și ocuparea forței de muncă, ceea ce afectează practic capacitatea lor de a lua decizii cu privire la viața lor. De exemplu, de multe ori sunt angajați în serviciul alimentar, la magazinele alimentare sau la lucrările de consiliere, deși pot fi pricepuți în utilizarea computerului.
Aceste probleme provin dintr-o lipsă de înțelegere a provocărilor cu care se confruntă indivizii în diferite etape ale vieții lor și dintr-un eșec în sprijinirea oportunităților și instrumentelor de care au nevoie pentru a prospera. Prin urmare, ECPM susține declarația publicată astăzi de EU For Trisomy 21 și mulțumește celor peste 100 de membri ai Parlamentului European care au semnat-o. Declarația solicită UE și tuturor statelor membre să facă abilitarea persoanelor cu abilități speciale o prioritate și să sprijine în mod semnificativ proiectele și inițiativele menite să crească autonomia persoanelor cu sindrom Down.
De asemenea, atrage atenția asupra subreprezentării persoanelor cu dizabilități în media, în politică și în cultura populară și se angajează să depună eforturi pentru reducerea acestei invizibilități. Deputatul Bert-Jan Ruissen, care a fost unul dintre semnatari, a declarat „Fiecare persoană este unică. Persoanele cu sindrom Down merită un loc puternic în societatea noastră și în familii. Ne inspiră în fiecare zi să privim dincolo de stigmă și abilități. Sunt ca orice alte creaturi ale lui Dumnezeu.”
Așadar, să folosim ziua de astăzi pentru a deveni mai informați și mai implicați și pentru a ne ridica în solidaritate cu frații și surorile noastre cu sindrom Down, apelând la abilitarea și autonomia lor.
Haideți să fim uniți și să susținem protecția drepturilor omului, precum și proiectele și programele speciale care să le sporească autonomia și să-i împuternicim să participe la viața publică.
Sursa: ECPM