După diminuarea efectelor pandemiei, China comunistă a reînceput să dea jos crucile de pe biserici
07 May, 2020

După diminuarea efectelor pandemiei, China comunistă a reînceput să dea jos crucile de pe biserici

Administraţia comunistă a Chinei a început un nou val de demolări a crucilor de pe biserici, după ce pandemia de coronavirus pare să își fi diminuat considerabil efectele pe teritoriul Chinei continentale.

În ultimele două săptămâni, autorităţile au îndepărtat crucile de pe două lăcaşuri de cult, conform unor surse care au confirmat pentru UCA News pe 27 aprilie. Există semnale că aceste acţiuni vor continua.

Forţele de ordine au dat jos crucea de pe biserica „Our Lady of the Rosary” din Dioceza Anhui pe 18 aprilie, a declarat John, o sursă din dioceză.

El spune că biserica este una oficială, recunoscută de stat, însă nu are nici preoţi nici măicuţe care să conducă activităţi religioase. Activităţile religioase erau organizate de enoriaşii înşişi.

Cu cinci zile înainte de incident, John spune ca lideri din parohie au intervenit la autorităţile locale pentru a obţine aprobări privind unele reparaţii la clădirea bisericii. Însă oficialii aveau deja în plan să îndepărteze crucile atât de la bisericile catolice cât şi cele protestante din zonă. Unul din conducătorii locali, au cerut enoriaşilor cheia de la intrarea bisericii. „Voiau să intre în biserică şi să dea crucea jos,” a spus John.

Oficialul local a spus enoriaşilor pe 17 aprilie că avea „ordine de la superiori”. Totuşi n-au fost prezentate nici un fel de documente pentru a întări spusele lui. Pe 18 aprilie, el venit la locaşul de cult cu o echipă şi a dat crucea jos.

Într-un alt incident, pe 19 aprilie, a cruce a fost dată jos de la o biserică din Suzhou City, dimineaţa devreme la ora 4, probabil pentru a evita opoziţia credincioşilor.

Operaţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea poliţiei. Aceştia nu au permis credincioşilor să intre în biserică şi nici să se adune în grup în exterior sau să facă fotografii. Unei persoane i-a fost confiscat telefonul dupe ce a făcut câteva fotografii.

În ultimul incident, pe 27 aprilie, autorităţile au încercat să îndepărteze o cruce de pe o biserică protestantă din oraşul Hefei.

„Este aceeaşi rutină şi aceleaşi tactici în toată China,” a spus părintele Chen din Anhui. „Nu este un caz particular al unei anumite dioceze sau provincii. Se întâmplă în toată China, însă biserica este tăcută.”

El crede că în provincia Anhui îndepărtarea crucilor va continua. „Dacă bisericile nu se unesc ca să reziste, mult mai multe cruci vor fi date jos,” a spus el.

Persecuţia continuă

Dioceza Handan din provincia Hebei se aşteaptă să vadă cruci îndepărtate şi chiar biserici demolate cu totul.

Un ierarh al bisericii, care a vrut să rămână anonim, a spus că autorităţile au trimis o notificare prin care îi anunţă că crucile de pe patru biserici vor fi îndepărtate în Feixiang.

El spune că încă din 2019 catolicii şi membrii altor confesiuni au primit solicitări de a lua măsuri pentru a „intra în legalitate” cu clădirile unde se adunau pentru închinare. Prin urmare, aceste acţiuni nici nu pot fi considerate  îndepărtare de cruci, pentru că acele biserici nici nu sunt înregistrate oficial ca locaţii pentru activităţi religioase.

„După ce simbolurile religioase sunt îndepărtate, biserica este transformată într-o clădire pentru diverse activităţi, un azil sau ceva similar. Ea încetează să mai fie o biserică,” spune preotul.

Începând cu Octombrie 2018, sute de cruci din toată China au fost date jos, pe motiv că încalcă planurile urbanistice.

Preoţii spun că diocezele de obiceii cooperează la îndepărtarea crucilor, în speranţa că vor salva clădirea bisericii.

Părintele Chen spune că persecuţia împotriva Bisericii Catolice s-a intensificat după ce Vaticanul a semnat un acord cu China în Septembrie 2018 care îi dădea dreptul să numească episcopi sau să-i refuze pe episcopii numiţi de Partidul Comunist Chinez (PCC) . Acordul avea drept scop unirea bisericii oficiale, controlată de stat, cu biserica subterană, loială Vaticanului.

Părintele Chen spune că PCC nu a încetat persecuţia nici în momentele de vârf ale crizei de Covid-19. El a făcut un apel la catolicii din toată lumea să se unească şi să-şi facă vocile auzite într-un efort de a restaura drepturile tuturor creştinilor din China.

Sursa: Herald Malaysia