Două biserici incendiate în Sudan
20 Mar, 2020

Două biserici incendiate în Sudan

Conform postului de radio Dabanga, două biserici au fost arse în Sudan în ultima lună. Postul de radio a citat raportul lui Dimas Marajan, un avocat local care este şi apărător al drepturilor omului. Marajan spune că deşi în Sudan au avut loc nişte schimbări după căderea dictatorului Omar al-Bashir, violențele împotriva comunităţilor creştine au continuat.

Primul atac a avut loc pe 29 Februarie în Omdurmam, oraşul pereche al capitalei Khartoum, situat pe celălalt mal al răului Nil. Clădirea incendiată aparţinea Bisericii lui Hristos, o biserică care a suferit numeroase persecuţii în Sudan. A doua incendiere a avut loc pe 9 martie atunci când extremişti au dat foc unei biserici din satul Bout, din regiunea Blue Nile din Sudan. Biserica aparţinea confesiunii Bisericii Evanghelice Prezbiteriene. Acesta atacuri au avut loc la câteva luni după incendierea altor trei biserici în sud-estul Sudanului.

În Aprilie 2019, Omar al-Bashir, cel care a fost dictatorul ţării pentru o perioadă îndelungată de timp, a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat. După răsturnarea dictaturii au început să crească speranţele privind o mai mare libertate pentru minorităţile religioase. Acum, la aproape 1 an distanţă, există unele schimbări la nivelul autorităţilor locale, însă majoritatea oamenilor se opun acestora. Până în prezent, noul guvern al Sudanului a promis o restituire a proprietăţilor bisericii, au desfiinţat toate comitetele constituite de Bashir pentru a supraveghea bisericile, au promovat numeroşi creştini în poziţii de autoritate şi au redat controlul activităţilor bisericeşti către slujitorii bisericii. În ciuda acestor schimbări pozitive, există multă încordare în legătură cu aceste modificări precum şi asupra ideii că creştinii ar putea avea libertate în curând.

Continuaţi să vă rugaţi pentru fraţii şi surorile noastre din Sudan, care continuă să sufere din cauza urii şi violențelor pe care trebuie să le îndure în comunităţile în care trăiesc.

Sursa: persecution.org