Creştinii din China – între persecuţie şi coronavirus
În ciuda asigurărilor oferite de autorităţile chineze, că nu au mai apărut noi cazuri de infectări cu Covid-19, China este încă mistuită de lupta cu virusul.
În afara pacienţilor şi personalului medical care sunt victimele directe ale pandemiei, unii creştini au de înfruntat şi alte dificultăţi în această perioadă.
China Aid, o organizaţie care monitorizează persecuţia din China, a raportat recent hărțuirea la care este supus un membru al Fengle Church din oraşul Heshan, provincia Guandong.
Ruan Haonan, care a lucrat ca şi bucătar la un hotel, este prins la mijloc între boală şi şicanele poliţiei. Deşi a avut mai multe locuri de muncă în ultimii ani, el a fost concediat în mod repetat din cauza greutăţilor pe care i le-a cauzat poliţia.
„După ce biserica noastră a fost controlată de poliţie în 2017, a devenit dificil pentru mine să-mi mai găsesc un loc de muncă. În fiecare an poliţia m-a căutat, mă interogau şi mă admonestau, cerându-mi să nu mai mărturisesc Evanghelia cu nimeni,” spune Ruan.
Ruan a fost ţinut o lună în arest pentru „organizarea şi folosirea unui cult pentru a submina implementarea legii”, în iunie 2017. După acel eveniment, el nu a mai putut lucra decât pe perioade scurte de timp, pentru că poliţia îl urmărea şi făceau presiuni asupra angajatorilor să-l concedieze.
„Acum, din cauza virusului, multe restaurante s-au închis, îmi este şi mai greu să-mi găsesc de lucru. Acum două zile, m-am dus la o fabrică, să mă angajez, însă am fost refuzat pentru că am cazier şi pentru că fac parte dintr-un cult. Dacă m-aş întoarce înapoi în oraşul meu natal, poliţia locală de acolo ar începe să mă interogheze din nou, ca să afle unde am fost şi dacă am făcut prozelitism. Cu poliţia pe urmele mele, singura mea opţiune este să-mi găsesc un loc de muncă la negru, unde să nu-mi ceară actele, dar care se plătește cu foarte puţin.”
Un creştin din Guizhou, a declarat şi el către China Aid: „Ne întâlnim doar online de la începutul Noului An lunar. Majoritatea oamenilor din Guiyang sunt încă în carantină la domiciliu, şi deşi unii au început să lucreze, încă ne întâlnim online şi evităm să întâlnirile în case. Mai întâi avem grijă să nu ne infectam. Apoi avem grijă să nu afle poliţia.”
Bisericile de casă din China au avut de înfruntat presiuni tot mai crescute din partea guvernului în ultimii doi ani, fiind forţaţi adesea să se alăture bisericii de stat Three-Self Church, pentru a putea supravieţui. Cele care refuză sunt hărțuite constant sau sunt închise.
Sursa: persecution.org