Confruntă-ți Fricile: Teama asociată intrării în Casa lui Dumnezeu, de Remus Runcan
Geneza 28:10-22: I-a fost frică şi a zis: „Cât de înfricoşat este locul acesta! Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor”.
Eclesiastul 5:1-5: „Păzeşte-ţi piciorul când intri în Casa lui Dumnezeu şi apropie-te mai bine să asculţi, decât să aduci jertfa nebunilor, căci ei nu ştiu că fac rău cu aceasta. Nu te grăbi să deschizi gura şi să nu-ţi rostească inima cuvinte pripite înaintea lui Dumnezeu, căci Dumnezeu este în cer, şi tu, pe pământ; de aceea să nu spui vorbe multe.”
Iacov fugind de socrul său Laban, un înșelător și un profitor care l-a muncit pe Iacov timp de 20 de ani, ajunge la Beer-Șeba și acolo visează un vis în care îngerii se suiau și se coborau pe acea scară (v.12), în timp ce Dumnezeu era deasupra scării proclamându-se un Dumnezeu al lui Avraam și al lui Isaac (v.13).
Când se trezește, Iacov realizează că “Domnul este în locul acesta” și asta îl face să îi fie frică. El spune “aici este casa lui Dumnezeu” (v.17). El face o juruință condiționată Domnului cerând protecție în călătorie și strictul necesar, adică pâine și haine (v.20) și îi promite prin jurământ lui Dumnezeu că îl va numi “Dumnezeul meu”, locul pe care îl va considera “casa lui Dumnezeu” și “zeciuiala” ca și parte componentă a închinării. De remarcat este faptul că zeciuiala a fost o parte componentă a închinării, înainte de darea Legii.
Cred că trebuie să reînvățăm ce însemnă respectul față de casa lui Dumnezeu. Cred că, prea adesea, desacralizăm locurile de închinare, uitând principiile pe care înțeleptul Solomon le-a identificat la bătrânețe atunci când scrie Eclesiastul 5. El vorbește despre “păzirea piciorului” când intri în Casa Lui Dumnezeu (v.1), teama de a spune cuvinte, multe cuvinte (v.2-3) și respectarea promisiunilor făcute cu celeritate (v.4-5).
Rugăciune: Doamne Tată, atotputernic și sfânt, te rog, să mă conștientizezi de reverența pe care trebuie să o am atunci când merg la închinare. Intrând în Casa Ta, în locașurile Tale, ajută-mă să dau respectul cuvenit prezenței Tale! Vreau să te numesc Dumnezeul meu, vreau să îmi respect promisiunile făcute și vreau să mă ajuți să practic principiul zeciuielii.
Remus Runcan este autorul a trei titluri de carte în limba română: „Se stinge o lume” (2015), „Capcanele Facebook-ului” (2016) și „Povestea lui Face” și două titluri în limba engleză: Virtual Communication (2015) și Facebook Mania (2020). Urmează să publice în curând un titlu de carte care vine să Confrunte Fricile. Puteți achiziționa online în format Kindle sau print, prin EMAG, Amazon sau din Librăriile creștine Kerigma și Scriptum, cărțile semnate de Remus Runcan pentru creșterea, dezvoltarea și vindecarea dvs.