Câțiva pași simpli pentru a evita procrastinarea
Am privit recent un video blog a unei fete care făcea școală de balet și în același timp era studentă. Nu am fost impresionată de activitatea ei de zi cu zi mai mult decât mi-a atras atenția faptul că, în pofida faptului că orarul ei era supra încărcat, totuși găsea timp să-și facă temele oricând avea parte de câteva minute libere.
Spre exemplu:
Era nevoită să facă zilnic o călătorie cu trenul de 30 de minute zilnic, și în acest timp își făcea temele. Ori de câte ori avea câte 20 de minute libere pentru prânz sau pauză de cafea, era timp potrivit să mai adauge câte ceva la temele ei.
Faptul că nu reușea câte ceva în timpul zilei, nu o oprea să nu-și facă temele înainte de somn, cât de târziu nu ar fi, nu căuta scuze. Pe lângă asta, desigur, își făcea timp special pentru teme, ceea ce denotă faptul că știe să își organizeze timpul și totul e pus la punct.
Ce încerc eu să spun este că nu este nici un fel de „timp perfect” sau „dispoziție perfectă” pentru a realiza sarcinile mai importante. Tu îți faci acest timp singur. Și în acest fel te forțezi să-ți depășești „procrastinarea”.
Procrastinarea este tendința de a amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa.
Este dovedit științific că necesită DOAR 66 de zile pentru ca un comportament să devină automat sau minim 31, alții susțin că 31 de zile pentru a stabili un obicei. Dacă te impui pentru aproximativ 2 luni să faci în mod regulat același lucru zilnic, va deveni un obicei.
De cele mai multe ori alegem să ignorăm cele mai dificile sarcini, care se întâmplă, de asemenea, să fie cele mai importante și ne ocupăm de noi cu cele mai ușoare sau mai plăcute: poate a trebuit să apelăm un prieten, am vrut să verificăm unele prețuri online pentru o canapea nouă sau să stăm prinși între 2-3 aceleași aplicații și pierdem timpul prețios cu informații inutile.
Acesta este motivul pentru care este important să stabilim o listă cu priorități și să învățăm să ne gestionăm timpul eficient.
Autor: Cătălina Podoleanu,
Studentă la Stomatologie