AFRICA DE EST: Există temeri că al doilea val al invaziei de lăcuste va fi de 20 de ori mai rău ca primul
09 May, 2020

AFRICA DE EST: Există temeri că al doilea val al invaziei de lăcuste va fi de 20 de ori mai rău ca primul

Desert locusts jump up from the ground and fly away as a cameraman walks past earlier this month in Kenya’s Nasuulu conservancy.

Există teama că a doua invazie de lăcuste tinere și lacome care vin din Etiopia va fi de 20 de ori mai severă decât prima invazie care a devastat culturile din Africa de Est la începutul anului 2020.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a declarat că invazia de lăcuste din Africa rămâne „la un nivel alarmant” pe măsură ce se formează și se maturizează mai multe roiuri în Kenya, Etiopia și Somalia. Reapariția lăcustelor coincide cu anotimpul de plantare și prezintă o „amenințare fără precedent” pentru securitatea alimentară, potrivit ONU.

Sezonul ploios asigură condiții ideale de reproducere și se preconizează ca roiurile să eclozeze și să rămână în acel loc. O nouă migrare spre Uganda și Sudanul de Sud este posibilă și la sfârșitul lunii iunie și iulie, când urmează recolta. Al doilea val include mai mulți adulți tineri, care mănâncă foarte mult.

Un pastor din regiune a cerut sprijin în rugăciune, deoarece potrivit rapoartelor din 6 aprilie, se așteaptă sosirea unui val mare de lăcuste de deșert, estimat că ar acoperi o suprafață de 50.000 de hectare în nord-estul Ugandei. Lăcustele imature au migrat într-un roi dens din Kenya, traversând regiunea Karita și stabilindu-se în regiunea Karamoja, districtul Nakapiripirit.

„Vă rugăm să continuați să vă rugați pentru creștinii din Karamoja”, a cerut pastorul, spunând că noua invazie a venit în „cel mai rău moment posibil”, când fermierii au plantat noi culturi pe care să le recolteze peste câteva luni. Insectele fac ravagii și distrug deja culturile de cereale plantate recent.

„Deoarece aceste lăcuste sunt încă tinere, ele sunt mult mai periculoase decât cele din primul val. Mai au încă mult de trăit și au capacitatea de a mânca și de a distruge tot ce găsesc”, a avertizat pastorul. El a adăugat că, resursele guvernamentale fiind folosite pentru atenuarea crizei coronavirusului, preocupările sunt în creștere cu privire la faptul că populația va suferi și mai grav din lipsă de alimente.

Cum țara se luptă acum pentru a ține în frâu răspândirea coronavirusului, a fost dificil pentru autoritățile regionale să urmărească efectiv mișcarea lăcustelor. Militarii  din Uganda au fost trimiși într-o campanie de combatere a infestării, care se desfășoară în mai multe sate din districtul Nakapiripirit. Cu toate acestea, încercările lor au fost zadarnice, deoarece roiul este în mișcare continuă, adesea la altitudini la care nu ajunge insecticidul.

Aduceți-i înaintea Domnului pe copiii Săi preaiubiți din Africa de Est. Rugați-vă ca ei să știe că Domnul este cu ei întotdeauna, chiar și când trec printre râuri și umblă prin foc (Isaia 43:2). Rugați-vă ca DOMNUL să curețe zona de lăcuste, așa cum a făcut-o în Egipt în vremea lui Moise (Exodul 10:19). Cereți ca frații noștri să fie încurajați amintindu-și de lucrările mărețe pe care le-a făcut Domnul și de promisiunea Lui: „Vă voi răsplăti anii pe care i-au mâncat lăcustele” (Ioel 2:25).

Sursa: Fondul Barnabas