SUDAN: Consiliul militar pentru tranziție propune eliminarea pedepsei cu moartea pentru apostazie
11 May, 2020

SUDAN: Consiliul militar pentru tranziție propune eliminarea pedepsei cu moartea pentru apostazie

Libertatea religioasă se accentuează, deoarece autoritățile au propus abrogarea pedepsei cu moartea pentru apostazie și pedepsirea celor care lansează acuzații false. Consiliul militar pentru tranziție din Sudan (TMC) propune eliminarea pedepsei cu moartea pentru apostazie, potrivit unui ministru al TMC.

Mohammad Hassan Arabi, membru în consiliul de coordonare al Forțelor pentru Libertate și Schimbare (FFC), a declarat că a fost depus un nou proiect de lege care propune abrogarea pedepsei. În locul acesteia va apărea o dispoziție care incriminează pe oricine acuză pe cineva de apostazie.

Arabi a declarat pentru Tribuna din Sudan că pedeapsa cu moartea „pune libertatea de opinie și credință în pericol și subminează pacea și stabilitatea socială”.

El a spus că Ministerului Justiției consideră că islamul recunoaște libertatea religioasă ca drept al fiecărei persoane. Proiectul de lege va ajunge înaintea consiliului suveran de guvernare și a cabinetului guvernului civil pentru aprobare.

Actualul cod penal al Sudanului a fost redactat de fostul dictator Omar al-Bashir, alungat în aprilie, anul trecut, de armată după ce a stat la putere 30 de ani. În timp ce apostazia era deja incriminată în baza codului penal anterior al Sudanului, regimul lui Bashir a adus sistemul juridic al țării la o interpretare ultraconservatoare a legii islamice Șariei.

Sudanul este una dintre puținele țări din lume în care oamenii erau executați pentru apostazie. În 1985, Mahmoud Mohammed Taha, un lider politic moderat musulman, în vârstă de 76 de ani, care s-a opus instituirii șariei pe vremea președintelui Jaafar al-Nimeiri, a fost spânzurat ca un apostat pentru opiniile sale.

Și alte țări au prevăzută pedeapsa cu moartea pentru apostazie, inclusiv Afganistanul, Mauritania, Qatarul, Arabia Saudită și Somalia, dar nu se știe să fi executat vreo sentință în ultimul timp.

Uneori, oamenii sunt condamnați la moarte și apoi grațiați. În Sudan, în mai 2014, o femeie creștină însărcinată, Meriam Yahia Ibrahim, a fost condamnată la moarte pentru apostazie după ce a refuzat să renunțe la credința ei creștină. Tânăra de 27 de ani, al cărei tată era musulman, dar care a primit o educație creștină de la vârsta de șase ani, a obținut anularea sentinței în iunie 2014 la Curtea de Apel din Sudan.

Îi mulțumim lui Dumnezeu că noul consiliu de conducere din Sudan caută să răstoarne fundamentalismul islamic al regimului al-Bashir. Lăudați-L pe Domnul pentru curajul creștinilor care au rămas tari în credința lor de-a lungul anilor, în ciuda restricțiilor severe cu care s-au confruntat, inclusiv pedeapsa cu moartea pentru apostazie. Ne bucurăm că frații noștri au fost salvați din mâinile dușmanului lor și sunt liberi să Îl slujească fără teamă pe Domnul.

Sursa: Fondul Barnabas