Israelienii au mers la vot pentru a patra oară în mai puțin de doi ani
Israelienii au mers la vot pentru a patra oară în mai puțin de doi ani. Zeci de partide politice luptă pentru a ajunge la guvernare și lucrurile au devenit tot mai neclare pe măsură ce alegerile se apropiau. Potrivit ultimelor sondaje, favoriții principali sunt partidul Likud al premierului israelian Beniamin Netanyahu și partidul Yesh Atid al lui Yair Lapid.
„Trebuie să fie cineva în frunte pentru a reporni economia israeliană. Deja cineva a făcut-o cu succes și a adus economia israeliană la cele mai bune rezultate posibile din istoria noastră, cineva precum Yair Lapid.”
„Cred că este timpul pentru o schimbare de generație, cred că sunt pregătit, partidul este pregătit, avem planurile, experiența, abilitățile potrivite.”
Pentru segmentul de populație care s-a săturat de carantine, de o economie frântă de atâtea lovituri și de prea multe alegeri, proiectarea rezultatelor este neclară. Potrivit acestui sondaj al trustului israelian KAN, Likud rămâne pe prima poziție cu 30 de locuri în Knesset, Yesh Atid pe locul doi, cu 21 de locuri, apoi Yamina, cu 12 și New Hope, cu 11. Câteva partide posibil vor intra în Knesset cu mai puține locuri, precum partidul Albastru-Alb al lui Benny Gantz, iar altele nu vor trece pragul electoral. Rămâne de văzut dacă se va putea forma o coaliție între primii concurenți.
Pentru prima dată vedem că nu mai sunt doar doi rivali care duc o luptă crâncenă, cum a fost cazul alegerilor precedente cu Benny Gantz și Netanyahu. În momentul de față avem o luptă între trei-patru concurenți și nimeni nu a putut preconiza care va fi rezultatul.
În sistemul parlamentar al Israelului, cetățenii votează un partid, nu votează prim-ministrul. Sunt 120 de locuri în Knesset și liderul partidului care câștigă cele mai multe locuri sau care este cel mai probabil să câștige primește sarcina să formeze o coaliție.
Fostul consilier al lui Netanyahu, Aviv Bushinsky, spune că de fapt sunt doar două tabere. Am putea defini aceste alegeri ca pro-Bibi și anti-Bibi, adică Netanyahu. Într-un fel, nu ține de ceea ce el a făcut sau nu. Mulți îl laudă pe Netanyahu pentru campania de vaccinare în masă și pentru acordurile de pace Avraam. Deși 70% din Knesset este de dreapta, mulți din cei de dreapta sunt împotriva lui Netanyahu. Sunt alți oameni care îl disprețuiesc și nu le place de el, din diverse motive. Netanyahu este premier de mulți ani, unii spun că de prea mulți, și să nu mai spunem că a fost judecat pentru corupție. La piața în aer liber din Ierusalim, dezbinarea era clară.
„Eu sunt cu Likud, l-am cunoscut pe Bibi încă de când era ambasador la ONU. Pe atunci locuiam în New York și eu rămân cu ei.”
„Cei religioși sunt mistuiți de acest subiect. Până acum l-am ales pe Bibi de fiecare dată, în toți acești ani. De această dată cu siguranță nu voi vota cu el.”
„Avem un premier de treabă, dar cred că este vremea de schimbare, țara are nevoie de schimbare.”
Potrivit lui Bushinsky, peste 40% din cei care intenționează să voteze sunt indeciși. Când problema principală nu este ideologia, oamenii devin confuzi.
„După ce am citit mai multe planuri și ideologii ale partidelor, m-am hotărât pentru Yair Lapid, cu partidul Yesh Atid. Nu sunt sigur că vreau să îi susțin, dar pentru moment mi se pare cea mai bună alegere.”
„Eu chiar sper că lucrurile se vor schimba după aceste alegeri, deși mărturisesc că de această dată nu am nicio idee cu cine voi vota.”
Dacă nu iese nimic, israelienii se vor trezi mergând la vot pentru a cincea oară, în acest an sau anul viitor. Israelienii au mers la vot pentru a patra oară în mai puțin de doi ani
Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 371, difuzată la Alfa Omega TV în martie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega
Sursa: