Interviul cu Caroline Glick despre noua administrație Biden și amenințarea crescândă a Iranului
Pentru mai multe despre semnele prevestitoare din Iran și felul cum noua administrație americană abordează aceste amenințări, am discutat cu experta în Orientul Mijlociu, autoarea și jurnalista Caroline Glick.
Chris Mitchell: Caroline Glick, mulțumim că ai acceptat invitația la Jerusalem Dateline! Care au fost primele impresii despre echipa de politici externe a lui Biden și despre administrația Biden în general?
Caroline Glick: Noua echipă de politică externă îmi este foarte cunoscută, fiindcă a fost echipa de politică externă a lui Obama. Sunt tot aceiași oameni, în poziții similare acum în administrația Biden. Ei pur și simplu duc mai departe ce a lăsat Obama și fac tot ce pot să anuleze efectele ultimilor patru ani ai administrației Trump, nu doar în SUA, ci și în Orientul Mijlociu. Vedem aceasta cel mai direct în politicile lor față de Iran și programul lor nuclear, față de operațiunile lor, agresiunile lor regionale, mai ales din Yemen.
Chris Mitchell: Care este îngrijorarea ta legat de felul cum abordează ei acordul nuclear iranian?
Caroline Glick: Acordul Nuclear Iranian a fost raportat ca fiind un acord de non-proliferare. Chiar Obama spunea că, la expirarea acordului nuclear, undeva prin 2025-2028, Iranul nu va mai putea fi oprit să dețină capabilități militare nucleare. Acordul nuclear iranian nu a oprit Iranul în a obține capabilități nucleare pentru a construi armament nuclear, ci le-a permis să o facă și chiar a validat eforturile lor în acest sens. Mai mult decât atât, sancțiunile din cadrul acordului JCPOA, acordul nuclear iranian, au împuternicit Iranul să poată finanța agresiunile lor regionale și sponsorizarea terorismului la nivel global, cât și războaiele lor de gherilă din Yemen, Irak, Siria, Liban și Gaza. Politicile față de Iran ale administrației Obama au fost să împuternicească Iranul, împotriva aliaților vechi ai Americii, statele arabe din Golf, Egipt și Israel. Prin faptul că în acest moment președintele Biden reia acele politici, cu toată forța și energia de care dispune împreună cu echipa sa, ei duc mai departe acele politici și în consecință facilitează ascensiunea Iranului ca putere nucleară și ca hegemon regional. Ministrul informațiilor din Iran a emis o amenințare voalată că ar putea obține o armă nucleară.
Chris Mitchell: Cum ați putea descrie situația actuală dintre Israel, Iran, SUA în ce privește programul nuclear?
Caroline Glick: Cred că Iranul recunoaște că SUA a spus Puteți face tot ce vreți, noi vă susținem. Biden a susținut acea afirmație aparent dură în recentul interviu de la CBS cu Norah ODonnell, în care spunea că SUA nu va ridica sancțiunile economice ale Iranului decât dacă Iranul își reduce activitățile sale nucleare pentru a respecta limitările pe care le-au acceptat în cadrul acordului nuclear. Să știți să nu este adevărat. Deja se știe că administrația urmărește pe mai multe căi, pe lângă ridicarea sancțiunilor economice, cum să ofere bani Iranului. Unul din lucrurile la care lucrează acum este să convingă FMI să ofere un împrumut uriaș Iranului, girat de SUA, chiar în timp ce Iranul își încalcă angajamentele din cadrul acordului nuclear și din nou, avansează cu pași mari în obținerea de capabilități nucleare aproape de cele militare. Vorbim despre faptul că Biden se joacă cu Iranul în ce privește programul lor nuclear. Iranienii recunosc asta. Nu degeaba șeful de personal al armatei israeliene, Aviv Kohavi, spunea într-un discurs luna trecută că a dat ordine comandanților operaționali ai armatei să pregătească planuri de a lovi uzinele nucleare ale Iranului. Evident, planurile au nevoie de aprobarea premierului Netanyahu. Comentatorii spuneau că prin aceasta se încearcă prevenirea Iranului, prin care i se spune: Mai bine ați sta locului, altfel ne ocupăm de centrele voastre nucleare, sau chiar să se dea un semnal către administrația Biden, că nu iau parte la eforturile lor de calmare a situației. Cred că în ritmul actual al progresului Iranului în materie nucleară...
În acest moment ei îmbogățesc uraniul la 20% în două uzine, folosind centrifuge avansate, iar săptămâna trecută au testat o rachetă în orbita joasă care poate fi folosită la fel de bine ca și rachetă balistică intercontinentală capabilă să ajungă în Marea Britanie. Ei mai produc și uraniu-metal și toate aceste lucruri le fac pentru a pune la punct focoasele nucleare. Cam așa se înțelege printre rânduri ceea ce spunea ministrul iranian în interviul său televizat. Cred că mai degrabă Kohavi transmitea un mesaj către doi destinatari diferiți, unul fiind publicul israelian care trebuie să fie conștient că războiul este mai aproape de când a venit Biden, iar celălalt destinatar este format de aliații Israelului din Golful Persic: EAU, Bahrain și, mai puțin cunoscută, dar foarte importantă, Arabia Saudită.
Sursa: