Înălțimile Golan și cea mai strategică bătălie din Războiul de Șase Zile | Jerusalem Dateline 331
15 Jun, 2020 - Alfa Omega TV

Înălțimile Golan și cea mai strategică bătălie din Războiul de Șase Zile | Jerusalem Dateline 331

Către sfârșitu Războiului de Șase Zile, atenția tuturor s-a îndreptat spre un loc la 190 km de Ierusalim, unde soldații israelieni au preluat controlul la punctul strategic Înălțimile Golan. Numai anul trecut, Trump a recunoscut oficial anexarea ținutului Golan de către Israel.

Cine stă pe înălțimile Golan domină total întreaga regiune. Asta se datorează parțial învecinării cu Marea Galileei. Înălțimile Golan au granițe comune cu Iordania, Siria și Liban, iar Damascul e la doar 65 km distanță.

Timp de decenii, Siria a controlat înălțimile Golan. Aici, la înălțime, privind Marea Galileei, artileria siriană și lunetiștii au împușcat și au bombardat israelienii din vale. Copiii au crescut alergând la adăposturi de bombe, iar rezidenții trăiau sub amenințarea constantă cu atacul. De-a lungul liniei acestei stânci erau buncăre și posturi militare, tunuri și artilerie. Comunitățile din vale erau complet la mila asirienilor.

Privind Marea Galileei, expertul în Orientul Mijlociu Avi Melamed mi-a spus de ce acest terene atât de important.Trebuie să rețineți că Marea Galileei e cel mai mare corp de apă dulce din Israel,care asigură în jur de 25 - 30%din apa potabilă a Israelului. Între 1948 și 1967, sirienii au ocupat zone strategice, ceea ce a rezultat într-o presiune masivă asupra Israelului, mai ales în contextul apei și folosirii acesteia. Israelul a trebuitsă se lupte cu armata siriană, pe o pantă pietroasă la 518 m înălțime față de Marea Galileei. Israelul a capturat platoul Golanîn ultimele două zile ale Războiului de Șase Zile. Ne era teamă că Siria va reveni și vor bombarda din nou valea, încercând să preia controlul asupra apei. Am hotărât să construim primul kibuț pe înălțimile Golan.

La doar o lună după război, Yehuda Harel și familia lui s-au alăturat primilor israelieni care s-au mutat aici.

Am primit acordul armatei să intrăm pe platoul Golan,căci era zonă militară, și am primit sarcina să adunăm vacile risipite în regiune.

Au locuit mai întâi în cazărmile unde stătuseră ofițerii sirieni. Suntem foarte aproape de Quneitra, la cca. 100 m. Și suntem aproape de cartierul unde am locuit aproape cinci ani. Aceasta era casa unde am locuit alături de încă trei familii.

Într-un final, comunitate as-a mutat dincolo de creastă și încă practică agricultura aproape de graniță.

Azi, aproape 50 000 de oameni, peste 25 000 de israelieni și în jur de 22 000 de druzi locuiesc pe înălțimile Golan. Zona e cunoscută pentru fructele proaspete, cum ar fi strugurii folosiți pentrua face un vin premiat al Israelului. În ultimii peste 40 de ani, podișul Golan a fost cea mai liniștită zonă din Israel. Totul s-a petrecut de cealaltă parte a graniței. Dar asta s-ar putea schimba.

Amenințarea strategică în ceea ce privește Israelule mult mai gravă în zilele noastre, comparativ cu perioada dinainte de 1967. Principalul motiv pentru asta e faptul că prezența iranienilor și a miliției șiite iraniene nu e departe de linia de foc a israelienilor. Melamed spune că Iranul vrea să stabilească un nou front aici, similar celor stabilite în Libanul de Sud și Fâșia Gaza. A încerca să lanseze un front militar împotriva Israelului în înălțimile Golan ar putea rezulta într-o erupție masivă, căci Israelul nu va tolera asta și va răspunde. În a 49 aniversarea Războiului de Șase Zile,prim-ministrul Bemiamin Netanyahu a afirmat clar cum vede Israelul înălțimile Golan. În regiunea tumultuoasă din jur,Israelul e factorul de stabilitate. Israelul e soluția, nu problema. Înălțimile Golan vor rămâne mereu în mâinile israelienilor. Israelul nu va coborî niciodată de acolo. Pentru moment, Harel spune că e un motiv pentru care această zonă a rămas liniștită. Aici locuim în pace și e pace pentru că suntem pe înălțimile Golan. Când eram în vale și dușmanul era pe deal, nu era pace. Pentru a trăi în pace,trebuie să fii puternic și să trăiești în locul cel mai înalt.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 331, în iunie 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Mai multe despre Israel: https://alfaomega.tv/…/alfaome…/intel...


Sursa: