Documentare și sisteme antirachetă | Știre Jerusalem DateLine 345
Un nou documentar despre Iron Dome, sistemul de apărare antirachetă și oamenii pe care îi protejează.
Când teroriștii au început să trimită rachete și mortiere de la granița cu Gaza în Israel, în urmă cu 20 de ani, lumea a ignorat aceasta până când au început să moară oameni. Atunci, inginerii israelieni au dezvoltat sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, și nu a fost un lucru ușor. Iron Dome este și numele unei serii de documentare despre sistemul defensiv, despre oamenii care l-au inventat și cei pe care îi protejează.
Julie Stahl, reporter, CBN: Am discutat cu producătorul documentarului, Nati Dinnar, despre acest serial. Nati Dinnar, bine ați venit la Jerusalem Dateline !
Nati Dinnar, producător, Documentarul Iron Dome: Bună ziua ! Mulțumesc pentru invitație !
Ați produs un documentar în trei părți, Iron Dome. Care este motivul creării acestui film și despre ce e vorba ? Am realizat acest film împreună cu directorul de film Uri Bar-On și doream să prezentăm povestea dezvoltării sistemului Iron Dome ca sistem armat care salvează vieți și am descoperit că povestea este mult mai amplă. Este povestea oamenilor aflați sub amenințare, a celor cu putere de decizie și a ingeniozității inginerilor israelieni.
Stahl: Spuneți-ne mai multe despre film.
Dinnar: Filmul prezintă momentul istoric din 2001, când din Gaza au început să cadă rachete în orașul Sderot, aflat la câțiva kilometri de graniță. La început cădeau tot felul de rachete stupide și nimeni nu a fost rănit. Când prima persoană și-a pierdut viața, au înțeles că această amenințare nu este o joacă.
Danny Gold, din ministerul apărării, responsabil pe partea de cercetare și dezvoltare, a spus că trebuie să rezolvăm această amenințare, că este o nouă amenințare și vom încerca să găsim o soluție. El a demarat un proiect de cercetare a unei protecții contra rachetelor.
Stahl: Cum ați lucrat la acest film, cum ați intervievat oamenii, fiindcă au fost implicați foarte mulți, nu-i așa ?
Dinnar: Ideea a început în 2015. Am vrut să îl întâlnesc pe Danny Gold pentru a înțelege povestea. La început am crezut că este povestea unui om care are o idee și începe să pună lucrurile în mișcare, dar așa cum este și când se produce un film, nu este vorba doar despre cel care are ideea și o pune în aplicare, ci sunt mulți oameni implicați.
Am început să cercetăm și să discutăm cu oamenii. Cred că am intervievat cam 100 de oameni care au fost implicați și apoi am decis cum vrem să spunem povestea.
Ne-am dat seama că nu este povestea unor rachete care cad din văzduh, ci este povestea oamenilor care locuiesc sub amenințare constantă și a oamenilor care încearcă să îi protejeze, fie că sunt în poziții de decizie sau ingineri. Până la urmă am spus că vrem să facem un documentar istoric, dar prezentat într-un mod personal.
În această serie sunt cam 40 de personaje care ne prezintă punctul lor de vedere. Credem că oferind multiple puncte de vedere din partea celor implicați, oamenii pot înțelege atât amenințarea cât și povestea uimitoare a felului cum a apărut sistemul Iron Dome.
Stahl: Ce v-a impresionat cel mai mult din timpul producției filmului ?
Dinnar: Cred că a fost momentul când am înțeles că seria este într-adevăr despre rachete și Iron Dome, dar dacă veți vedea cele trei episoade, veți înțelege cum se întâmplă lucrurile aici în Israel, cum facem noi lucrurile și cum intervine politica în joc, dar și egoul personal, banii care afectează deciziile care se iau, dar și oamenii extraordinari care compun această națiune a inovațiilor, care pot face imposibilul, cu un buget redus și într-un timp foarte scurt.
Aceasta am vrut noi să transmitem, și, văzând cum funcționează Iron Dome, puteți să înțelegeți cum acționează Israelul împotriva coronavirusului. Nu este chiar așa de diferit. Unii ne spun acum ce să facem și alții, în spatele ușilor închise, stau și gândesc cum ar putea proteja cetățenii Israelului folosindu-și ingeniozitatea.
Stahl: Spuneți-ne pe scurt cum ar putea oamenii să vadă filmul în SUA sau în alte părți ale lumii.
Dinnar: Am reușit să obținem o licență din partea celor de la Izzy, o nouă platformă de vizualizare care oferă lumii conținut din Israel. Filmul este ușor de găsit. Căutați Izzy pe internet, vă faceți un cont care costă doar 5 dolari pe lună și obțineți accesul la sute de ore de conținut digital. Filmul Iron Dome este doar unul din ele, dar mai mulți creatori israelieni spun povestea lor acolo. Este o platformă care are ce arăta lumii.
Nati Dinnar, mulțumim pentru prezența în emisiune ! Mulțumesc foarte mult!
Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 345, difuzată la Alfa Omega TV în septembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri
Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega
Sursa: