Cum să reacționeze creștinii la planul de pace?
După cum auzeam, conducerea AP a respins Planul secolului din start și îndeamnă oamenii să lupte împotriva sa. Israelienii, de altă parte, au avut reacții mixte, însă cum ar trebui să vadă lucrurile un creștin, și cum trebuie să se roage ? Am discutat despre plan cu vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al ICEJ, David Parsons. Parsons a urmărit negocierile dintre israelieni și palestinieni aproape 30 de ani. După câțiva ani de analize, iată că planul secolului a ieșit la iveală. Care a fost prima ta reacție ?
David Parson, președintele ICEJ: În ultimii doi ani și jumătate am fost mereu tachinați cu acest plan și, surpriză, a apărut în mijlocul campaniei de alegeri din Israel, dar nu se plâng mulți israelieni, fiindcă e pro-Israel și voi ați studiat deja câteva paragrafe din plan. Israelul va deține controlul de securitate de la Iordan până la Mediterană, menținând statutul actual, și va controla spațiul aerian. Palestinienii nu vor avea voie să aibă armată. Nu va mai exista nicio reîntoarcere a refugiaților palestinieni, un punct major, și toate acestea sunt niște clauze majore, foarte pozitive. Cred că ne-am fi așteptat la așa ceva din partea administrației Trump, SUA recunoscând Ierusalimul ca și capitală a Israelului. Au recunoscut suveranitatea Israelului la Înălțimile Golan, au spus că așezările israeliene sunt legale și multe alte lucruri pe care le-au făcut în favoarea Israelului. Totuși, aș spune că sunt reticent fiindcă planul conține înființarea unui stat palestinian, iar dacă palestinienii îndeplinesc toate condițiile puse, vom asista la o împărțire a țării, ceva contrar Scripturii, și aceasta ar trebui să ne dea de gândit tuturor.
E aceasta una din principalele tale obiecții, legată de faptul că, după Biblie, acesta e teritoriul dăruit de Dumnezeu poporului evreu ?
David Parsons: E ceva ce mă preocupă. Eu respect oamenii care au înființat acest plan, pe Jason Greenblatt, Jared Kushner și pe ambasadorul Friedman, care sunt toți evrei și au susținut dinainte înființarea așezărilor israeliene. Nu cred că ei vor face ceva care să pună în pericol Israelul. Cred că ei au o înțelegere legată de Israel, cum vor decurge lucrurile, se așteptau ca palestinienii să respingă planul și au calculat ce urmează, dar cred că a fost și ceva confuzie și eu ca fost avocat încerc să-mi dau seama ce se întâmplă. Până acum, administrațiile americane propuneau un plan de pace în linii mari, ofereau câteva sugestii și invitau cele două părți să negocieze, cu medierea SUA. Acest plan însă pare a fi ceea ce legea numește un contract de adeziune, ori îl accepți, ori nu. Clauzele sunt deja acolo, trebuie să le accepți din start, și unele lucruri care s-au spus deja îl prezintă în acest fel. Cred că au anticipat refuzul palestinienilor.
Întrebarea e care e înțelegerea dintre SUA și Israel, dacă Israelul va anexa 30% din Cisiordania, adică Iudeea și Samaria, cum spune planul. Pentru început, palestinienii l-au respins. Ce urmează mai departe ?
Asta mă frământă pe mine. Eu cred că Abbas, în toți acești ani, n-a vrut să ia telefonul și să discute cu Trump. Cred că el va încerca să mai aștepte 7-8 luni, să vadă dacă Trump va fi reales și marea parte a lumii are această abordare. Trump a încercat să obțină susținerea UE și a ONU, chiar dacă va fi printr-o contrapropunere, ceea ce nu cred că va fi foarte eficient. Planul în sine, așa cum e acum, nu lasă loc la prea multe schimbări și pune SUA în postura de judecător al palestinienilor care ar putea obține statalitatea după patru ani, iar cerințele sunt dificile, vă dați seama, Hamas trebuie dezarmată. Hamas, din câte știu, nu va renunța la arme așa că pentru a obține un stat, Abbas a pornit un război civil între palestinieni și nu cred că vor accepta planul. Vor încerca să mai aștepte, sperând că nu va fi reales. Dacă va fi reales, cred că vor înțelege că nu pot continua așa, dar probabil SUA, văzând că palestinienii nu îndeplinesc condițiile și că resping planul, vor trece mai departe.
În final, David, cum să ne rugăm pentru această situație ?
Trebuie să ne rugăm pentru poporul israelian legat de alegerile care vor avea loc în câteva săptămâni fiindcă acesta e un punct central. Apoi, cred că Trump a anunțat acest plan în acest moment pentru a oferi Israelului o cale de ieșire din acest impas în care era. Vorbim de al treilea tur de scrutin și cred că trebuie să investim multă rugăciune pentru poporul israelian, ca să nu mai fie dezbinat și să se roage să putem câștiga 30% din acest teritoriu pe care l-am câștigat în 1967, dar pe care oamenii vor să ni-l ia. și electoratul să se coaguleze în a alege un guvern de coaliție. Probabil cu Beniamin Netanyahu în frunte. Pentru asta trebuie să ne rugăm.
David, mulțumim pentru analiza pe care ne-ai prezentat-o, fiindcă tu ai urmărit situația din Israel încă din anii 90.
Material difuzat în cadrul emisiunii de știri „Jerusalem Dateline” 314 – februarie 2020. Află știri și reportaje din lumea creștină: https://alfaomega.tv/stiri
Sursa: