Un musulman critică decizia Turciei de a converti Sfânta Sofia în moschee | Știre Jerusalem Dateline
31 Jul, 2020 - Alfa Omega TV

Un musulman critică decizia Turciei de a converti Sfânta Sofia în moschee | Știre Jerusalem Dateline

Unul din simbolurile principale ale creștinismului din Orientul Mijlociu este Sfânta Sofia din Istanbul. Odată, cea mai mare biserică a creștinătății, a fost transformată în moschee pentru mulți ani. În ultimii 100 de ani a devenit muzeu, dar mai devreme în această lună, președintele turc Recep Erdogan a transformat-o din nou în moschee și pe 24 iulie, Sfânta Sofia a fost deschisă pentru rugăciunile musulmanilor.

Acțiunea, criticată de liderii lumii, se pare că face parte dintr-o viziune mai largă a lui Erdogan de a reînvia Imperiul otoman. Între critici se află și o vedetă cunoscută a baschetului american NBA, care a fost amenințat personal de Erdogan. În ciuda obiecțiilor aduse de SUA, Rusia, ONU și bisericile ortodoxe răsăritene, președintele Erdogan a mers mai departe cu transformarea monumentului istoric.

„Mi-a frânt inima, fiindcă eu cred că este una din manevrele lui Erdogan și că este întrutotul motivată politic.”

Enes Kanter, cetățean turc și jucător la Boston Celtic, spunea pentru Știrile CBN de ce s-a mai împotrivit manevrei lui Erdogan. „Se îndepărtează de rădăcinile seculare ale Turciei moderne și mai mult, Turcia are destule moschei în acea zonă, care nu sunt nici pe jumătate pline. De ce ar vrea să transforme o altă biserică în moschee?”

Kanter, un musulman, este deschis la dialog și la a ajuta oameni din mai multe religii, etnii și culturi. ”Îmi pare rău pentru toți creștinii mei, frații și surorile mele de acolo, fiindcă Sfânta Sofia este un patrimoniu UNESCO. Fiind musulman, sunt îndurerat adânc de această decizie. Când am fost în Turcia, am avut foarte mulți prieteni creștini. Ei sunt dintre cei mai smeriți și mai buni oameni pe care i-am întâlnit vreodată.”

De ani de zile, Kanter, care este un susținător al drepturilor omului, a vorbit împotriva cazierului Turciei în ce privește drepturile omului. ”Turcia se află pe primul loc în lume în ce privește trimiterea jurnaliștilor și a celor din mass-media la închisoare. Aceasta arată că în Turcia nu există libertate de opinie, de exprimare și nici libertate religioasă. Nu există democrație sau drepturile omului. Fiindcă vorbesc despre aceste probleme, guvernul turc m-a declarat a fi terorist. Le-am răspuns că singurul lucru pe care îl terorizez este coșul de baschet.”

Această vorbire pe față l-a costat pe Kanter și familia sa. Tatăl lui a petrecut câțiva ani prin închisori. „Primesc amenințări cu moartea aproape zilnic. Ieri postam câteva din ele pe rețelele de socializare. În America sunt în siguranță, dar guvernul turc mi-a dat numele la Interpol. Așadar, fiindcă nu sunt încă cetățean american, dacă părăsesc America, ei mă pot deporta în Turcia. Voi aștepta să devin cetățean american.”

Kanter va fi cetățean american anul viitor. Dorința lui este să poată să fie o voce pentru cei care nu pot fi văzuți și auziți. „Voi ați ajuns să cunoașteți povestea mea fiindcă eu joc în liga de baschet, dar mai sunt mii de relatări unde situația este mult mai gravă decât a mea. Acesta este unul din principalele motive pentru care vorbesc pe față despre ce se petrece în Turcia, fiindcă sunt foarte mulți oameni în închisoare în acest moment care așteaptă ajutor.”

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 338, în august 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: