Cine ar vrea să trăiască lângă graniță, când Iranul încearcă să atace? | Știre Jerusalem Dateline
10 Jul, 2020 - Alfa Omega TV

Cine ar vrea să trăiască lângă graniță, când Iranul încearcă să atace? | Știre Jerusalem Dateline

Israelul a numit o comunitate de pe Înălțimile Golan după președintele Trump. Dar cine și-ar dori să locuiască atât de aproape de granița cu Siria, când Iranul e mereu gata de atac?

Scott Ross de la CBN a vizitat recent Înălțimile Golan și s-a întâlnit cu câțiva israelieni care spun că, de fapt, n-ar dori să locuiască altundeva.

- De ce ați ales să locuiți aici?

- Dacă dorești să locuiești în natură, înconjurat de natura frumoasă și cântecul păsărelelor, poți merge în Galileea, la Golan, sau poți merge în deșertul Negev.

- Cât de aproape suntem de granița cu Siria?

- Foarte aproape!

- Nu e nicio amenințare din partea cealaltă?

- Cu excepția războaielor din 1967 și 1973, acest loc a fost cel mai liniștit din țară.

- Ați devenit cumva mai neliniștit de cânt Iranul a început să ajungă tot mai aproape de partea israeliană a Înălțimilor Golan?

- Dacă privim în ansamblu la istoria acestui loc, de mii de ani, am trecut prin situații extreme, dar iată că acum suntem aici. Mai la nord, am vizitat un expert în securitate, Coby Marone, fostul comandant al armatei israeliene de la Înălțimile Golan și care acum locuiește aici. Dată fiind situația instabilă din Siria cu desfășurarea iraniană, e esențial ca Israelul să aibă o bună prezență aici, la Înălțimile Golan, și să rămână aici fiindcă sunt multe provocări și nu pot accepta o situație ca aceea din 1967. Israelul a cucerit Înălțimile Golan în 1967, în ultimele două zile din timpul Războiului de Șase Zile. Granița dintre Israel și Siria la Înălțimile Golan e lungă de 88 de km.

- Sunteți sub o continuă amenințare aici?

- Noi ne simțim în siguranță. Apărarea Israelului e foarte bună. Regimul iranian avea un proiect, plănuiau să aducă aici, după graniță, 100 000 de militanți șiiți cu Hezbollah și plănuiau să-și înființeze baze aeriene, navale, centre de informații, o industrie avansată ca să producă rachete de precizie care să reprezinte o amenințare reală pentru centrul Israelului și punctele sale strategice. În ultimii 3-4 ani, am văzut că Israelul a atacat această desfășurare iraniană și a distrus-o cu succes. Aici locuiesc 50 000 de oameni, dintre care peste jumătate sunt evrei-israelieni. La nivel internațional, însă, Înălțimile Golan sunt considerate ca fiind teritoriu sub ocupație.

- E o declarație semnificativă fiindcă a venit din partea celei mai puternice națiuni și a celui mai important aliat al Israelului, Statele Unite. Cu recomandarea lui Trump legat de Înălțimile Golan, următorul guvern israelian are o mare provocare, de a aduce 100 000 de israelieni la Înălțimile Golan în următorii 10 ani.

L-am întâlnit pe Eliyahu Berkowitz în Katsrin, cel mai mare oraș din Înălțimile Golan. El a emigrat în Israel în urmă cu 28 de ani din New Jersey și s-a mutat aici acum șapte ani.

- Nu sunteți intimidat de evenimentele din jurul Israelului, în special, cele de la Înălțimile Golan?

- Întotdeauna ne facem griji legat de Israel, însă avem destule motive să fim optimiști. Nu știu ce cred oamenii despre Golan. Au construit buncăre aici când au venit și nu au fost folosite niciodată. Cunoscut în Biblie ca fiind Basan, teritoriul Înălțimile Golan a fost vizitat anul trecut de 635 000 de turiști, trei sferturi dintre ei fiind creștini. Au venit pentru a vedea panoramele extraordinare, cât și locurile istorice și podgoriile sale. Noi eram mai retrași, dintotdeauna, și când văd cât de interesați sunt creștinii de Israel, pentru noi e ceva complet nou și aceasta mă face optimist, sunt foarte fericit.Cred că îi ajutăm să fie niște creștini mai buni, iar ei cu siguranță mă ajută să fiu un evreu mai bun. În ce fel? Fiindcă mă încurajează să rămân aici, în Israel. De asemenea, nu sunt aici doar pentru mine, ci pentru binele întregii lumi. Tora a fost dată la muntele Sinai și noi trebuia să fim o lumină a neamurilor. Dacă ții lumina pentru tine, nu mai împlinești porunca. Elon, care e și el un ghid turistic, a sumarizat angajamentul creștinilor față de Israel și Înălțimile Golan. Dacă veneați aici între anii 2000-2005, aici a avut loc un fel de Intifada.

Locul era pustiu, dar creștinii n-au încetat să vină.

- Din ce cauză?

- E vorba de perspectivă.

- Legătura noastră cu acest pământ e din Biblie, sau e de la știrile CNN, sau dintr-o perspectivă îngustă, formată în câțiva ani de probleme?

- Dacă ai acea perspectivă îngustă, vei spune că e prea periculos să vii aici.

- Credeți cumva că Dumnezeu veghează asupra Israelului?

- Absolut! Împlinirea profețiilor și fiecare pas pe care îl faci aici, în țară… E greu să ignori toate acestea.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 335, în iulie 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://www.facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: