Atac asupra Armeniei | Știre Alfa Omega TV
16 Oct, 2020 - Alfa Omega TV

Atac asupra Armeniei | Știre Alfa Omega TV

Două națiuni străvechi sunt în război: Armenia și Azerbaidjan pentru o regiune mică numită Nagorno-Karabah, populată în mare parte de creștini. Azerbaidjan revendincă acest teritoriu, deși majoritatea populației din zonă este armenă, așa cum a arătat Chris Mitchell de la CBN din Ierusalim. Deși în prezent vorbim de un conflict minor, acesta poate lua amploare.

Chris Mitchell: În mijlocul bombardamentelor de artilerie grea, mii de refugiați părăsesc zona, în timp ce alții caută să se adăpostească în zona de război.

Sida: Sunt bombardamente, clădirile și casele sunt distruse. Ne temem foarte mult. Cum putem rezista? Cât va dura?

Chris Mitchell: Zona revendicată, Nagorno-Karabakh, este situată între Armenia și Azerbaidjan. După căderea Uniunii Sovietice în 1991, această regiune autonomă a Azerbaidjanului a votat pentru a se alătura Armeniei. În scurt timp, escaladarea tensiunii dintre creștinii din Armenia și musulmanii din Azerbaidjan a dus la război. În jur de 30.000 de oameni au murit în acel război. După încetarea focului, forțele armene au preluat controlul asupra Nagorno-Karabakh, iar comunitatea internațională a recunoscut zona ca parte integrantă a Azerbaidjanului. Conflictul a rămas nerezolvat până în ziua de azi. În prezent, ambele națiuni se învinovățesc reciproc, în timp ce ONU cere încetarea conflictului. Mulți armeni văd această situație prin prisma genocidului din 1915, când Turcia a ucis 1,5 milioane de armeni.

Nikol Pashinian: Fără îndoială, prin această politică se vrea continuarea genocidului armenilor și restaurarea imperiului turc.

Chris Mitchell: Membru asociat al Consiliului de cercetare familială, Lela Gilbert a spus jurnalistului Gary Lane de la CBN că este vorba de mai mult decât de o luptă pentru un teritoriu.

Lela Gilbert: De obicei se consideră a fi o luptă între etnii sau pentru un teritoriu, însă este clar că e vorba de o luptă religioasă. La acest punct, Turcia a implicat mercenari, de fapt jihadiști, iar astfel conflictul devine și mai schimbător. Scopul lui Erdoğan este instaurarea unui nou Imperiu Otoman, din câte se știe, în care el să fie califul.

Chris Mitchell: Din acest motiv, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, ia această atitudine.

Recep Tayyip Erdoğan: Cu toată puterea noastră și din toată inima, vom continua să fim de partea Azerbaidjanului.

Chris Mitchell: Președintele francez Emmanuel Macron acuză Turcia că ar fi trimis jihadiști sirieni în război. O susținătoare a drepturilor omului, Baroneasa Cox, afirmă că Turcia controlează în prezent operațiunile aeriene din Azerbaidjan. Potrivit Știrilor CBN, numeroase parlamente europene urmează să comunice președintelui Erdoğan că nu vor acorda ajutor Turciei în cazul în care țara îl solicită și cer Statelor Unite să procedeze la fel. ONU, Rusia și Statele Unite au cerut încetarea focului, însă potrivit Azerbaidjanului, s-a pus o condiție, retragerea Armeniei din Nagorno-Karabakh. Armenia este o țară creștină declarată din anul 301, iar poporul său consideră că luptă pentru supraviețuire, singurul lor ajutor fiind Dumnezeu.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond Creștin” 848, difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: