Data de 1 iulie a trecut fără să se ia măsuri pentru anexare | Știre Jerusalem Dateline
10 Jul, 2020 - Alfa Omega TV

Data de 1 iulie a trecut fără să se ia măsuri pentru anexare | Știre Jerusalem Dateline

Data de 1 iulie a trecut fără ca premierul israelian Beniamin Netanyahu să acționeze pentru a anexa teritorii din Iudeea și Samaria, așa cum apare în planul de pace al președintelui Trump.

Potrivit rapoartelor însă, Ierusalimul și Washingtonul continuă discuțiile pe această temă și vor lua curând o hotărâre în ce privește anexarea. Netanyahu a discutat despre plan cu ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, și cu Avi Berkowitz, reprezentantul de la Casa Albă, și spunea că e doar o chestiune de timp.

De câteva săptămâni, israelienii, SUA și comunitatea internațională așteptau să vadă ce se va întâmpla pe 1 iulie. Asta era data la care premierul Netanyahu spunea că planul de extindere a suveranității israeliene asupra a 30% din Cisiordania va fi supus la vot. Netanyahu spune însă că procesul continuă. Am discutat cu Avi Berkowitz, cu ambasadorul Friedman și cu membrii delegației lor despre chestiunea suveranității la care lucrăm în aceste zile și la care vom continua să lucrăm. Planul de pace al lui Trump permite Israelului să își extindă suveranitatea asupra a 30% din Cisiordania și să cedeze 70% pentru înființarea unui viitor stat palestinian.

Postul israelian de televiziune Kan a publicat o nouă hartă care indică zonele în care se va aplica legea civilă israeliană. Netanyahu a insistat ca orașele biblice Betel și Șilo să intre sub jurisdicția Israelului încă din prima fază. Într-o adresare publică la conferința anuală a Christians United for Israel, cu câteva zile înainte de 1 iulie, Netanyahu a evitat să aducă în discuție anexarea. A vorbit, totuși, despre calitățile planului de pace al lui Trump în Orientul Mijlociu. Este clar specificat că poporul evreu are un drept valid din punct de vedere legal, istoric și moral la teritoriul Iudeii și al Samariei și planul susține suveranitatea comunităților din aceste teritorii.

Partenerul lui Netanyahu în cadrul guvernului de coaliție, viitorul premier și ministru al apărării, Benny Gantz, a lăudat planul de anexare, însă spunea partidului său că prioritatea Israelului acum este rezolvarea situației cu COVID-19: „Împreună vom învinge coronavirusul și împreună vom rezolva problemele economice și sociale generate de acest fenomen medical. Lucrurile care nu au legătură cu bătălia împotriva coronavirusului mai pot aștepta.”

Analiștii se întreabă însă dacă Gantz este într-adevăr dedicat înaintării planului de anexare.

Miri Maoz Ovadia, de la Yesha Council, care supraveghează 450 000 de israelieni care locuiesc în comunitățile evreiești din Iudeea și Samaria spunea că este îngrijorată de această întârziere: „Trebuie să înțelegem că avem un timp oportun foarte scurt, avem oportunitatea de a schimba istoria și să ne extindem suveranitatea în Iudeea, Samaria și valea Iordanului, teritorii din patria istorică a Israelului. Apreciem faptul că avem un prieten minunat, pe președintele Trump care conduce această schimbare și avem încredere că el poate ajuta la schimbarea istoriei și că vom mai avea timp să facem această schimbare și să ne extindem suveranitatea.”

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 335, în iulie 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://www.facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: