Turcia și Libia rămân angajate în acordul maritim | AO NEWS
14 Apr, 2021 - Alfa Omega TV

Turcia și Libia rămân angajate în acordul maritim | AO NEWS

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, alături de prim-ministrul libian aflat în vizită, Abdul-hamid Dbeibeh, că Turcia și Libia rămân angajate în acordul de demarcare maritimă din 2019 în estul Mediteranei. Amintim că acest acord la acea vreme a fost cauza principală a escaladării rapide a tensiunilor dintre Turcia, Grecia și Cipru.

Președintele Erdogan a afirmat că acordul maritim semnat între Turcia și Libia asigură interesele naționale și viitorul ambelor țări. Prim-ministrul libian Dbeibeh, a anunțat de mai multe ori că acest acord este potrivit pentru interesele naționale ale Libiei.

Declarația președintelui Erdogan a fost făcută ironic în același timp în care ministrul grec de externe Nicos Dendias a efectuat o vizită de lucru la vicepremierul libian Hussein Atiya Abdul Hafeez Al-Qatrani. În timpul vizitei i-a mulțumit gazdei pentru poziția sa categorică referitoare la „memorandumul” ilegal semnat de Guvernul de Uniune Națională și Turcia asupra zonelor maritime.

Libia a ajuns un stat complet falimentar, după 10 ani de război civil. Țara are în acest moment două centre politice suținute de către Rusia şi respectiv Turcia, din postura jucătorilor dominanţi. Scopul final al celor două ţări îl reprezintă controlul unei zone cât mai extinse din Libia, ce are bogatele rezerve de petrol şi gaze.

Sursă: TV7


Sursa: