Iranul și China au încheiat un acord multimiliardar pe mai mulți ani
20 Apr, 2021 - Alfa Omega TV

Iranul și China au încheiat un acord multimiliardar pe mai mulți ani

Pentru a complica geopolitica din regiune, influența Chinei în Orientul Mijlociu tocmai a crescut printr-un acord economic de 400 miliarde de dolari încheiat cu cel mai barbar inamic american din regiune, Iranul. Parteneriatul a apărut în contextul în care Teheranul caută să scape de sancțiunile usturătoare ale SUA, iar China urmărește să-și extindă influența globală.

Mai întâi, potrivit acordului, China va vira miliarde de dolari în sistemul bancar iranian, în telecomunicații, transport și sectoarele de infrastructură în următorii 25 de ani, inclusiv investiții uriașe în energia nucleară, porturi și industria petrolului. Infuzia de lichidități a venit în timp ce regimul islamic continuă să îndure chinul economic de pe urma sancțiunilor impuse de SUA și apelează la China pentru sprijin.

Investiția în Iran înseamnă susținere din partea Chinei, lucrul acesta fiind probabil cel mai important beneficiu pentru Teheran. Acum știe că indiferent ce va fi, Beijingul îl va susține. În schimb, Iranul va oferi Chinei o sursă stabilă de petrol pentru a alimenta economia sa în expansiune.

China importă zilnic peste 300 000 de barili de petrol iranian, iar acest acord îi asigură și mai mult petrol, la un preț mult mai mic. Rețineți, SUA a impus sancțiuni la cumpărarea petrolului iranian, iar în ultimul an, China a cumpărat petrol de la ei în mod deschis, încălcând acele sancțiuni. Acesta este un alt indiciu că Beijingul sfidează pe față.

Parteneriatul mai înseamnă și că guvernul comunist deține un teritoriu strategic într-o regiune dominată istoric de influența SUA. Chinezii își solidifică relațiile economice nu doar cu iranienii, ci și cu statele din Golf. Cel mai important, cred, este că vor încerca să-i folosească pe iranieni ca pioni într-un joc de șah mai amplu, de competiție strategică împotriva Occidentului și mai ales a Americilor. Acordul îndeamnă la întărirea legăturilor militare și la un schimb de informații mai pronunțat. Experții avertizează că noul parteneriat ar putea însemna mai mulți bani pentru finanțarea grupărilor susținute de regimul islamic în Yemen, Siria și Irak și va destabiliza și mai mult Orientul Mijlociu.

Susținerea față de Iran subminează diplomația tuturor celorlalte țări din regiune. Aceasta va reprezenta o problemă pentru Washington, dar și pentru Ierusalim. Va fi o problemă și pentru statele arabe sunnite. Xiyue Wang, un chinez-american, a petrecut 40 de luni într-o închisoare iraniană, acuzat de spionaj, și a ajuns în libertate într-un schimb de prizonieri în 2019. El spune că acordul dintre China și Iran posibil va forța administrația Biden să renunțe la mai multe concesiuni în timp ce urmărește să se realăture acordului nuclear din 2015 încheiat de Obama și anulat de președintele Trump.

Se vorbește de o nouă propunere din partea SUA pentru Teheran, cu posibile ridicări de sancțiuni în următoarele săptămâni. Dorința arzătoare a administrației Biden de a relua relația cu Iranul creează un mediu propice pentru China de a-și întări influența și interesele în apropierea Iranului. În caz de reușită, și alte țări din Orientul Mijlociu vor fi obligate să colaboreze mai îndeaproape cu China.

În timp ce America caută să se instaleze în Asia pentru a confrunta expansiunea Beijingului, aceasta lasă un posibil vid în Orientul Mijlociu pe care puteri globale precum China sau alții vor fi foarte bucuroși să îl umple. China, de asemenea și Rusia, urmăresc să câștige de pe urma vidurilor pe care SUA e posibil să le lase în urmă, fie că sunt în Levant sau în Golful Persic și se vor folosi de relațiile lor militare, economice și politice pentru a compensa ceea ce ei percep a fi scăderea puterii americane. George Thomas, pentru Știrile CBN.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 374, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: