73 de ani de la evenimentul care a zguduit lumea
26 Apr, 2021 - Alfa Omega TV

73 de ani de la evenimentul care a zguduit lumea

Cum se sărbătoresc 73 de ani de independență

Israelul a sărbătorit 73 de ani de la declararea independenței, cu viața revenită la normal aproape în întregime, după închiderile de anul trecut.

Iată un reportaj pe care l-am realizat la aniversarea a 70 de ani, despre declarația semnată într-o galerie de artă, care a schimbat lumea pentru totdeauna.

Contrar previziunilor sumbre, firavul stat Israel nu doar că a supraviețuit, dar a întrecut toate așteptările. Scott Ross de la CBN privește în urmă la acel moment, împreună cu cineva care a fost acolo.

Aici, în Sala Independenței, David Ben-Gurion a anunțat nașterea statului modern Israel. Era pentru prima dată din ultimii 2 000 de ani când evreii aveau națiunea lor. El a spus următoarele cuvintele:

„Prin prezenta, declarăm înființarea unui stat evreiesc în țara Israel și anume, statul Israel”. Acolo a luat naștere un stat evreiesc, al tuturor evreilor.

Ben-Gurion a reprezentat vocea a 11 milioane de evrei din întreaga lume care nu-și puteau face vocea auzită și n-aveau niciun loc unde să meargă.

Am vorbit cu Isaac Dror, care conduce segmentul educațional de aici. Țara ne-a promis-o Dumnezeu. Suntem singurul popor din istoria lumii care locuiește în aceeași țară, vorbește aceeași limbă și crede în același Dumnezeu de mai bine de 3 000 de ani. Suntem într-un loc istoric acum.

Unde ne aflăm și ce s-a întâmplat aici? Aici e sala unde s-a născut statul evreiesc. Acum 73 de ani, în această sală mică, având mobila pe care o vedeți, a avut loc o ceremonie de 32 de minute care a zguduit lumea.

În acea zi, pe când britanicii se retrăgeau din Israel, cinci armate arabe au invadat țara. Vă imaginați cum a fost să combini cea mai fericită zi a poporului evreu și unul dintre cele mai mărețe momente ale națiunii noastre din istoria modernă, cu unul din cele mai periculoase și triste momente, atunci când Israelul a fost aproape de anihilarea totală.

De ce aici ? De ce Tel Aviv ? Această clădire era cel mai sigur auditoriu din Tel Aviv. Cine a participat ?

În mare parte, au fost oameni din jurul orașului Tel Aviv, fiindcă nu puteau să invite oameni din Ierusalim. Ierusalimul nu era accesibil pe atunci. Doar 350 dintre toți aceia au avut șansa să se înghesuie într-o sală fără aer condiționat.

În mulțimea de martori a fost și Yael Sharett. Tatăl ei, Moshe Sharett, era pe scenă. El era mâna dreaptă a lui Ben-Gurion și un fel de ministru de externe al guvernului provizoriu al Israelului.

Am întâlnit-o pe Yael Sharett Medini la casa ei de lângă Tel Aviv. Aici e mătușa mea și, cum spuneam, am împărțit scaunul. Ea ne-a povestit cum, cu o zi înainte, tatăl ei i-a dictat și ea a scris o variantă a declarației de independență. Aici e o versiune a declarației compusă de tatăl meu, pe care am scris-o cu mâna mea. Acestea sunt fotocopii ale originalului, care acum e la arhive.

Yael se consideră pe sine o servitoare a istoriei. Vă amintiți momentul când Ben-Gurion a stat aici și a citit ? A fost ceva epic. De fapt, a fost poezie. Singurul moment în care am fost profund mișcată, însă, a fost atunci când rabinul Levin a rostit acea străveche binecuvântare evreiască.

Acea rugăciune evreiască antică, recitată la momente importante: Binecuvântat ești Tu, Doamne Dumnezeule, care ne-ai dăruit viață, care ne-ai purtat și ne-ai ajutat să ajungem această zi.

Această rugăciune are un ecou de generații. Ați și cântat ? Desigur, am cântat Hatikvah.

Atunci toată lumea s-a ridicat în picioare, doar era imnul național. În ziua următoare, care era de sabat, președintele Harry Truman a devenit primul lider mondial care a recunoscut existența Israelului.

Pentagonul și Departamentul de Stat au crezut cu tărie că Ben-Gurion, liderul Israelului, va duce lumea spre o nouă catastrofă.

O singură persoană însă, gândea diferit: Harry Truman. El a înțeles ceva ce miniștrii și consilierii săi apropiați n-au reușit, anume că aceasta reprezintă împlinirea profeției. După 70 de ani, e foarte clar că Truman avusese dreptate.

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 375, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021.

Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: