Tânăr condamnat la moarte în urma unui mesaj trimis pe Whatsapp | Știre Alfa Omega TV
30 Sep, 2020 - Alfa Omega TV

Tânăr condamnat la moarte în urma unui mesaj trimis pe Whatsapp | Știre Alfa Omega TV

Un mesaj audio distribuit pe un grup de WhatsApp a dus la o sentință cu pedeapsă la moarte prin spânzurare a unui bărbat din Nigeria, acuzat de insultare a profetului Mohammed, scrie CNN.

Angajat al unui studio muzical, Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către un tribunal islamic din nordul Nigeriei, după ce acesta ar fi distribuit o melodie compusă de el pe WhatsApp.

Documentul hotărârii arată că Sharif-Aminu, în vârstă de 22 de ani, a fost condamnat pentru că a făcut „o declarație împotriva profetului Mohammed într-un grup WhatsApp”, care este contrară Codului penal Sharia al statului Kano și este o infracțiune care este pedepsită cu moartea.

Potrivit legii Sharia, o mărturisire voluntară este obligatorie. Avocații lui Sharif-Aminu, care s-au implicat în caz doar după condamnarea sa, spun că nu i s-a permis reprezentarea legală înainte sau în timpul procesului. 

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International a contestat procesul împotriva lui Sharif-Aminu și a cerut autorităților statului Kano să anuleze condamnarea sa la moarte.

În ochii multor nigerieni, adoptarea legii Sharia este o încălcare a constituției țării, deoarece articolul 10 garantează libertatea religioasă atunci când afirmă că „Guvernul Federației sau al unui stat nu va adopta nicio religie ca religie de stat”.

„Această problemă a blasfemiei este incompatibilă cu constituția nigeriană”, a declarat pentru CNN Leo Igwe, președintele consiliului de administrație al Asociației Umaniste din Nigeria.

Sursă: Digi 24


Sursa: