Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan s-a încheiat deocamdată | Știre Alfa Omega TV
20 Nov, 2020 - Alfa Omega TV

Războiul dintre Armenia și Azerbaidjan s-a încheiat deocamdată | Știre Alfa Omega TV

Pe 10 noiembrie, Armenia, Azerbaidjanul și Rusia au semnat un acord de încetare a războiului de șase săptămâni dintre armeni și azeri și a pus capăt luptelor recente dintr-un conflict vechi de zeci de ani.

Premierul Armeniei spunea că acordul este unul foarte dureros pentru el și poporul său. Spunea pe Facebook că decizia a fost cântărită profund și a avertizat că regiunea Nagorno-Karabah ar fi fost pierdută altfel.

Conflictul care mocnea de zeci de ani s-a reaprins în septembrie din cauza regiunii Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul are pretenții la acea regiune, deși majoritatea locuitorilor de acolo sunt armeni, care formează probabil unele din cele mai vechi comunități creștine din lume. Regiunea disputată este așezată între cele două țări.

La căderea URSS din 1991, această regiune autonomă a azerilor a votat să se alăture Armeniei. Conflictul a transformat în oponenți puteri prietene din regiune. Astfel, Turcia a susținut Azerbaidjanul și i-a oferit susținere militară, în timp ce Rusia și Iranul au fost de partea Armeniei. Un raport spunea că armata Armeniei a fost depășită numeric cu un raport de 8 la 1.

La Baku, capitala Azerbaidjanului, oamenii au sărbătorit, iar președintele spunea că au avut o mare victorie și că armenii au capitulat. Acordul de pace permite Azerbaidjanului să mențină zonele din Nagorno-Karabah pe care le-a capturat în timpul războiului, iar Armenia a fost de acord să părăsească alte câteva zone în următoarele săptămâni.

Președintele rus Vladimir Putin spunea că Rusia va oferi peste 2 000 de păzitori ai păcii pe linia frontului.

În ultimele zile, Azerbaidjanul a capturat un oraș important și se îndrepta către capitala regiunii Nagorno-Karabah. Mii de armeni au fugit din zonă și mulți nu aveau un loc unde să meargă. Ce poate simți o femeie care și-a pierdut casa, bunurile și care acum nu mai are nimic?

În capitala Armeniei, protestatarii au luat cu asalt clădirile guvernului, au promis că vor continua să lupte și spuneau că liderii lor i-au trădat. „Nu suntem de acord cu decizia, nu vom ceda teritoriile, ci vom lupta. Nu vrem guvernul lor în orașul nostru și în patria noastră.”

Luptele au adus în conflict creștinii armeni și majoritatea musulmanilor azeri. Chuck Holton de la CBN a realizat recent un reportaj de pe linia frontului. În spatele meu puteți vedea ce efecte au avut bombardamentele azerilor, care au lovit acest oraș încă din 27 septembrie. Din 150 000 de locuitori din această zonă, cei mai mulți au fost nevoiți să fugă. Mai sunt încă alte zeci de mii care rămân aici și dorm prin pivnițe și subsoluri și aud zilnic barajul de artilerie care cade peste oraș.

Unii armeni îi spuneau lui Holton că au văzut războiul ca pe o amenințare existențială. „Ei nu doar au ocupat teritoriile noastre, ci le-au și curățat de armeni. Mii de oameni au murit în războiul de șase săptămâni și dată fiind istoria regiunii vechi de secole, s-ar putea ca acesta să nu fie finalul conflictului.”

Emisiunea „Jerusalem DateLine” 354 este difuzată la Alfa Omega TV în octombrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: