Mese calde pentru persoanele defavorizate | Asociația „Isus, Speranța României” | Reportaj Alfa Omega
24 Jul, 2020 - Alfa Omega TV

Mese calde pentru persoanele defavorizate | Asociația „Isus, Speranța României” | Reportaj Alfa Omega

Dumnezeu spune să ne aducem aminte de orfan, de văduvă și de străin. Acest îndemn a fost pus în practică de Asociația Evanghelistică și de Caritate „Isus Speranța României” din Timișoara, care derulează mai multe proiecte sociale. Unul dintre acestea este proiectul „Mana”, o cantină socială mobilă care constă în livrarea zilnică a hranei gătite la domiciliul persoanelor care se află în situaţii de sărăcie extremă şi vârstnicilor care sunt în imposibilitatea de a-şi procura mâncarea singuri.

Proiectul „Mana” al Asociației „Isus Speranța României” a început în anul 1997. După Revoluția din Decembrie 1989, țara noastră a cunoscut o serie de schimbări economice care au influențat și zona socială a comunităților. Familiile tinere au plecat la muncă în străinătate, iar persoanele în vârstă au rămas singure.

Ligia Dugulescu, președinte, Asociația „Isus Speranța României”: Este un proiect foarte important, mai ales în zilele noastre. A fost început în anii aceia după Revoluție când foarte mulți tineri plecau din țară și rămâneau aici bătrânii lor. Rămâneau aici părinți, bunici care nu aveau pe nimeni să le facă aprovizionarea sau nu aveau pensii, aveau acele pensii mici de după perioada comunistă și nu-și permiteau să își cumpere și medicamente și hrană. Atunci tatăl meu cu echipa de la „Isus Speranța României” au realizat cât de important ar fi ca la acești oameni să ajungă o masă caldă acasă.

De peste 20 de ani, în fiecare zi de luni până vineri, mașina pleacă dimineața pe teren pentru a distribui hrana caldă celor care au nevoie de ea.

Izabela David, coordonator servicii sociale, Asociația „Isus Speranța României”: Mâncarea se gătește noaptea, în așa fel încât să fie gata și pusă în sufertașe până în jur de ora 8:00.

Lucian Igna, Asociația „Isus Speranța României”: În fiecare zi de luni până vineri și pentru weekend asigurăm hrană rece sau, de multe ori, gătită de vineri pentru sâmbătă.

Ionuț Stoianovici, Asociația „Isus Speranța României”: Suntem la familia Hendrea, o familie în care sunt soțul și soția și doi copii. Au două porții în fiecare zi de luni până vineri.

Reporter: Primiți o masă caldă din partea asociației. De când se întâmplă?
Ioana Pîrlitu, beneficiar, proiectul „Mana”: Sunt ani buni. Patru ani, cinci ani, cam așa.
Reporter: Și vă este de ajutor?
Ioana Pîrlitu: Da. Mulțumim lui Dumnezeu, da.

Delia Oprișor, beneficiar, proiectul „Mana”: Îmi este de foarte mare ajutor și mâncarea e foarte bună. Și, în special, doamna secretară și băiatul ăsta cu mâncarea sunt nemaipomeniți de cumsecade.

Beneficiarii programului „Mana” sunt persoane defavorizate aflate în situaţii de sărăcie extremă, familii cu mulți copii și vârstnici care sunt în imposibilitatea de a-şi procura mâncarea singuri.

Ștefan Băcioiu, Asociația „Isus Speranța României”: Noi acoperim o parte din ei, dar sunt foarte mulți care au nevoie de ajutor și dintre cei la care le ducem noi sunt mulți cu probleme și cu nevoie mari. Sunt mulți care depind numai de ce le ducem noi. Dacă noi nu le-am duce nu știu cum s-ar descurca.

Delia Oprișor, beneficiar, proiectul „Mana”: Pensia normală e 6.300 lei.

Reporter: Sunteți o familie numeroasă. Câți copii aveți?
Ioana Pîrlitu, beneficiar, proiectul „Mana”: Am 8 și cu nepoțica sunt 9.

Ștefan Băcioiu, Asociația „Isus Speranța României”: Am o doamnă la care merg eu personal, că ne împărțim la anumite adrese, și în fiecare zi mă așteaptă la poartă și zice: „în sfârșit vine cineva la mine.” E așa o chestie foarte frumoasă când te vezi apreciat. Plus că sunt cam singurul care intră la ea în casă.

Izabela David, coordonator servicii sociale, Asociația „Isus Speranța României”: De la familii defavorizate care includ familii cu copii mulți sau familii monoparentale, mame care își cresc singure copiii, dar nu doar mame, am avut tați care și-au crescut singur copiii, până la persoane vârstnice care au ajuns în situația ori de a nu avea un venit suficient pentru ca să își poată asigura nevoile zilnice, ori sănătatea nu le permite să-și mai gătească.

În cei peste 20 de ani de când se derulează acest proiect, mii de persoane au primit o masă caldă, iar în prezent aproape 100 persoane sunt incluse în program.

Izabela David, coordonator servicii sociale, Asociația „Isus Speranța României”: 95 de beneficiari avem acum. Capacitatea noastră este de 100 de locuri și variază pentru că sunt unii oameni care solicită să intre, alții doresc să fie suspendați din diverse motive: unii pleacă alții se mută.

Proiectul „Mana” a fost vital în perioada restricțiilor impuse din cauza noului coronavirus pentru că beneficiarii nu au altă sursă de hrană.

Ligia Dugulescu, președinte, Asociația „Isus Speranța României”: Mulți dintre ei sunt bolnavi, sunt bătrâni și ar fi expuși dacă ar trebui să iasă afară să-și procure alimentele de bază. Și ne bucurăm că Dumnezeu ne-a ajutat să continuăm acest proiect frumos și nu a fost o zi în care mașina de „Mana” să nu meargă pe traseu, să se oprească la oameni cu hrana caldă, și prânz și cină. Apreciem mult susținerea oamenilor care uneori trimit alimente, uneori finanțează câte un bătrân, și a Consiliului Local care își face partea și datorită acestei colaborări putem să avem până la 100 de persoane în programul „Mana”.

Asociația de caritate sprijină oamenii aflați în nevoie indiferent de statutul lor social sau de confesiune.

Ligia Dugulescu, președinte, Asociația „Isus Speranța României”: Noi ne dorim ca prin tot ce facem în Asociația „Isus Speranța României” să îl prezentăm pe Domnul Iisus și să îl cunoască oamenii, să cunoască dragostea Lui, bunătatea Lui, să înțeleagă că nu sunt singuri, că nu sunt uitați, să aibă speranță. Și încercăm prin tot ce facem să ducem mesajul Evangheliei oamenilor.

Cei care cunosc persoane aflate în situație de risc social se pot adresa Asociației „Isus Speranța României”.

Ligia Dugulescu, președinte, Asociația „Isus Speranța României”: Tot ce trebuie să facă este să dea un telefon și departamentul social de la noi se va ocupa în cel mai scurt timp de a vedea situația lor, de a face o evaluare și noi ne dorim din tot sufletul să putem ajuta cât mai mulți oameni din orașul Timișoara să intre în program.

Dumnezeu spune să ne aducem aminte de orfan, de văduvă și de străin. Acest îndemn a fost pus în practică de Asociația Evanghelistică și de Caritate „Isus Speranța României” din Timișoara, prin proiectele pe care le derulează.

Știrea face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 836, difuzată în iulie 2020.

Alte știri aici: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește noua pagină de Facebook Știrile Alfa Omega: https://facebook.com/StirileAlfaOmega


Sursa: